Concactiva
1 Gener, Dijous, 01:00

Concactiva crea el projecte Joves Actius Conca de Barberà com a referent en formació i feina per a joves


Concactiva ha aconseguit que el projecte Joves Actius Conca de Barberà sigui un dels escollits pel Servei d’Ocupació de Catalunya per a formar part dels programes Singulars 2018-2019. Des de l’entitat supramunicipal no dissimulen la seva alegria ja que aquest projecte és vital per a solucionar el dèficit de formació i de programes d’inserció sociolaboral per als més joves de la comarca.

El programa inclou 20 places per a joves d’entre 16 i 29 anys que en aquests moments no estiguin ni estudiant ni treballant i els hi oferirà una formació professionalitzadora i una tutorització i assessorament per a incorporar-se en el mercat laboral o retornar al sistema educatiu un cop finalitzat el programa d’un any de durada.

La formació serà un Certificat de Professionalitat i els joves podran triar entre dues especialitats diferents: Cuina i servei de sala o bé fabricació electromecànica. La formació de cuina durarà 270 hores i 80 hores de pràctiques en restaurants i la de fabricació electromecànica 400 hores més 40 hores de pràctiques en empreses.

Durant tot el procés formatiu els joves rebran l’assessorament i la tutorització per part dels tècnics d’orientació laboral. L’objectiu és que mitjançant aquesta formació, eminentment pràctica, els joves recobrin l’interès en la formació i puguin obtenir un títol homologat i experiència en unes ocupacions molt demandades per les empreses del territori.

Un cop realitzat aquest procés formatiu i de creixement personal que s’allargarà durant tot l’any 2019, també es preveu que els joves participants que tinguin menys formació, en especial els que no disposen del títol de l’ESO, retornin al sistema educatiu mitjançant l’Escola d’Adults o la realització d’un mòdul de formació professional.

Una sortida per als joves que deixen els estudis

El programa va dirigit a joves amb diferents nivells de formació, inclosos els joves que ja disposen d’un mòdul de formació professional o el batxillerat i vulguin formar-se en dues ocupacions amb gran demanada de llocs de treball. Ara bé, aquest programa és clau per als joves amb menys nivell d’estudis i també pels que han deixat els estudis formals.

Fins l’any 2017 els joves que es trobaven en aquesta situació tenien la possibilitat de cursar el PQPI-PFI de cuina a Poblet o el programa Joves per l’Ocupació a Concactiva. El primer programa es va deixar de fer l’any 2017 i al mateix any el SOC va cancel·lar el programa Joves per l’Ocupació després de 4 edicions consecutives a la comarca.

Aquest 2018, doncs, els joves amb formació escassa i que deixaven els estudis no disposaven de cap programa a mida o activitat en una comarca on no existeix tampoc cap Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), una situació que augmentava el seu risc d’exclusió social.

Com a solució d’urgència Concactiva va adaptar els seus Certificats de Professionalitat per a aquesta tipologia de joves, però al no tenir finançament, aquesta formació no podia anar acompanyada d’un seguiment continu per part de tutors. Concactiva també ha efectuat aquest 2018 el programa Fem Ocupació per a Joves del SOC, però aquest programa tenia com a requisits disposar de l’ESO i anava lligat al compromís de contractació previ per part d’empreses. Així doncs, els joves amb menys formació no podien acollir-s’hi.

L’idea del projecte Joves Actius Conca de Barberà naixia per a fer front a aquests situació i es posava com a objectiu poder solucionar aquest dèficit per a l’any 2019.

Finalment, l’aposta de l’organisme comarcal ha estat tot un èxit i el SOC ha finançat el programa amb 105.000 euros. Aquesta mateixa setmana ha començat la difusió del programa, que s’iniciarà a finals d’aquest desembre.