Concactiva
1 Gener, Dijous, 01:00

IREC acaba amb un gran èxit de participació la itinerància de “Gara i l'energia que ens envolta”, un projecte expositiu de divulgació científica sobre transició energètica

"Gara i l'energia que ens envolta" és un projecte expositiu de divulgació científica innovadora desenvolupat per l'IREC sobre la transició energètica amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia


L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) conclou amb gran èxit de participació el projecte "Gara i l'energia que ens envolta", un projecte expositiu de divulgació científica innovadora sobre transició energètica que s'ha pogut visitar a diferents municipis de la geografia catalana.

"Gara i l'energia que ens envolta" és un projecte de divulgació científica, finançat amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) -Ministerio de Ciencia e Innovación, dirigit al públic no especialitzat, que pretén millorar l'educació cientificotècnica de la societat sobre una temàtica tan actual com a preocupant com és l'energia i la transició cap a un model més sostenible pel nostre planeta.

L'exposició està dividida en quatre zones d'activitat on, a través d'una posada en escena singular, es realitza un viatge a través de l'energia per conèixer aspectes i conceptes tan importants com fonts d'energia, sostenibilitat i eficiència energètica.

Amb aquesta iniciativa, l'IREC apropa les diferents àrees de recerca en energia mostrant les investigacions que s'estan duent a terme en l'actualitat per trobar de solucions a la gestió de l'energia a través dels reptes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS ) relacionats: (ODS 7: Energia assequible i no contaminant, ODS 11: Ciutats i comunitats sostenibles, ODS 12: Producció i consum responsable, ODS 13: Acció pel clima), experimentant a través dels mòduls interactius i de gamificació. També s'obre a un diàleg amb la ciutadania per millorar la formació social en ciència i energia, augmentar el coneixement científic i apropar les investigacions científiques en matèria energètica.

Gràcies a la itinerància desenvolupada, el projecte expositiu "Gara i l'energia que ens envolta" s'ha pogut veure el Casal Pere Quart de Sabadell, a la biblioteca Can Baratau de Tiana (Barcelona), al Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart de Barcelona , al Centre Cultural La Violeta de Barcelona, ​​al Centre d'Iniciatives Empresarials de Concactiva a Montblanc (Tarragona) i a l'Espai Jove "La Pólvora” a Moià. A més a més, s'han realitzat activitats, xerrades i tallers didàctics en diferents esdeveniments de divulgació com a la Nit Europea de la Recerca al CosmoCaixa, a la Setmana de l'Energia a Girona, a la Setmana de la Ciència de Barcelona, ​​al Saló de l'Ensenyament, al festival 10alamenos9, al Vermú de Nanociència i tallers escolars a centres educatius rurals com l’escola Martí Pou (Espluga de Francolí) o a l'escola pública de l'Estany. Durant tota aquesta itinerància, han participat en el projecte més de 7.600 persones de forma presencial. La iniciativa ha tingut el recolzament de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l'Associació de Micropobles de Catalunya.

Aquest projecte ha obtingut una nova ronda de finançament amb la proposta "Gara i l'energia que ens envolta 3.0", que pretén donar continuïtat a la bona acollida de l'exposició interactiva de caràcter divulgatiu "Gara i l'energia que ens envolta" introduint-hi millores i complements tant a través de continguts d'interès com a formats innovadors que permetin multiplicar-ne l'abast. La proposta evoluciona com a projecte educatiu adreçat principalment a joves d’educació secundària, i pretén ampliar el seu públic d’actuació amb adaptacions específiques per a educació primària.

"Gara i l'energia que ens envolta" és un projecte de divulgació científica finançat amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) -Ministerio de Ciencia e Innovación.

 

Sobre l’IREC

L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) és el centre de recerca de referència en el sector de l'energia a Catalunya, i forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya. Creat l'any 2008, té l'objectiu de contribuir al desenvolupament sostenible de la societat i augmentar la competitivitat del teixit industrial en el sector energètic. El centre desenvolupa recerca d'excel·lència a mitjà i llarg termini, la innovació i el desenvolupament de nous productes tecnològics i la disseminació de coneixement rellevant per a la ciutadania.